一級建築士事務所  
多田正治 アトリエ
  td-Atelier
news and press
profile
works
past works
blog
contact
 

new
new
new
new

recommend
recommend
recommend
recommend
recommend

recommend
recommend


recommend
recommend
recommend
recommend
recommend

recommend
recommend







recommend




recommend


recommend

recommend


recommend





recommend

suzuki clinc
the world under the table
kawamichiya_kosyoan
oishii park
miharashi coffee
machiya in marutamachi
house in bukkoji
house in shimogamo
bar / studio GIONSYA
yoridoko
syabekurodai
bamboo tent in Kuju
mugen plus
exhibition of dam
KOH no TAYORI
bokuyado nishijin
otoyado IKUHA
Factory of "Kajika no Aburi"
"book rental and tea shop"
a day in khaki
kumanonism!
kohnoie
Shizuya KYOTO
Uchi x Ten
Exbition for Tamoto Kenzo
kiosk in ikaruga
"Architecture and Society"
MOKEI KASEI
Exhibition at Kinki Univ
Koko wa Soko
atelier in nishiohji
kenchiku_chronicle
office on Oike street
coffee shop "Erika" 2nd
tanzaku
japanese old folk house in seikacyo
coffee shop "Erika"
dice with ZERO
house in hanayashiki
<house
nico's building
rolling houses
traditional "SUKI" residence in simogamo
house in murasakino
folly of "ro"
tsurara
hekimen
geta-structure
handrail in the forest
house in koyodai
mgg
sodatsu ie
huo

耳鼻咽喉科 鈴木医院
Suzuki ENT clinic

 
   


click image
movie

Term:2022-2023
Client:Suzuki ENT clinic
Design:Tada Masaharu + Endo Shojiro
Construction:Hassaku
Total Floor Area:59.16m2
Photo and Movie:Matsumura Kohei
   

 

before


保存と更新

鈴木医院は、明治期の京町家に昭和5年に増築された診療棟にて、3代に渡り耳鼻咽喉科を営んできた。
木製の巾木、廻り縁、モールディングなどで装飾された待合室と
明るく衛生的な白い空間の診療室の、当時としては珍しい洋風建築であった。

しかし90年以上が経ち、現在の医療空間とは大きく乖離している。
畳敷きの待合いや和式便所、すべての作業を一室で行う診察室などは、
プライバシーやバリアフリー、診察の分業体制の観点からも使いにくい空間となっていた。
今回3代目に代替わりするにあたり改修を行いこれらの問題を解消すると同時に、
古くて敷居の高いイメージを払拭して初めての患者や子どもたちにも親しみやすい診療所を目指した。

  そこで診察室は機能的に更新し、待合室はオリジナルに敬意を払って修復・保存していくこととした。
診察室では、洋風建築の持つ中心性と対称性に呼応するように円弧で規定し、
その中心を診察エリア、周縁部分に各種検査ブースや中待合、便所やバックヤードなどを配置した。
さらにアルミ箔張りの楕円形天蓋によって空間全体をまとめている。
待合から診察室が直接見えないようにクランクさせた動線は、
プライバシーに配慮しつつ診察エリアに至るシークエンスをつくりだしている。
また、これらの造作部材は既存の壁や天井との接触をなるべく避け、
いざとなったらオリジナルの姿に復元しやすくしている。
待合室では、既存の特徴的な装飾や調度品を丁寧に修復し、古い照明器具を再配置した。
和式便所は撤去し、そこに書棚を備えた床几台を設置して待合スペースを充実させた。

既存の洋風建築のエレメントは、新設の壁や天井に表れる円弧や直線と共鳴し思いがけない景色をつくる。
当時はハイカラだった洋風建築に対し、保存だけではなく新奇性を持って更新された診療所は、
今後100年使われる建築としてレトロフィットしている。


Preservation and renewal

The Suzuki Clinic is an ENT clinic in a 90-year-old Western-style architecture,
which was extended next to a 150-year-old townhouse.
However, the old clinic is very different from today's medical spaces.
It was a difficult space to use in terms of privacy, barrier-free access
and the division of labour in medical examinations,
with a tatami-matted waiting area, Japanese-style latrines and examination rooms
where all work was carried out in one room.

We therefore designed a clinic that solves these problems
and is also friendly to first-time patients and children, dispelling the old-fashioned image.

We decided to actively update the consultation rooms
and to restore and preserve the waiting room in respect of the original.
The examination rooms are defined by an arc wall
that echoes the centrality and symmetry of Western-style architecture.
The central part of the room is used as the examination area,
while the perimeter is used for various examination booths and the backyard.
The entire space is further organised by an aluminium-foil-clad elliptical canopy.
The cranked flow line, which prevents the examination rooms from being directly visible from the waiting area,
creates a sequence leading to the examination area while taking privacy into consideration.
The newly installed parts avoid contact with the existing walls and ceiling as much as possible,
making it easy to restore them to their original state if the need arises.
In the waiting room, the existing characteristic decoration and furnishings
were carefully restored and the old light fittings relocated.
The Japanese-style toilet was removed and a large bench with a bookcase
was installed there to enhance the waiting area.

Elements of the existing Western-style architecture resonate
with the arcs and straight lines of the new walls and ceiling, creating an unexpected landscape.
The clinic, which has been updated with novelty as well as preservation, retrofits the Western-style architecture
that was high-calibre at the time, as an architecture that will be used for the next 100 years.